Biodrówka to doskonałe mięso, które sprawdzi się w wielu potrawach kuchni polskiej. Zastanawiasz się, z czego robi się bryzol lub sznycle? Właśnie z biodrówki! Smakuje świetnie duszona, w sosie, w gulaszu i w zupie. Charakteryzuje ją jednolita tkanka i cienkie włókna mięśniowe. To delikatne i aromatyczne mięso. Jak wybrać najlepszą biodrówkę i co z niej zrobić? Sprawdź!
Z czego jest biodrówka wieprzowa?
Biodrówka wieprzowa to przednia część odcinka krzyżowego półtuszy. Świeże mięso powinno mieć barwę od jasnoróżowej do szaroróżowej. Po przekrojeniu widoczne są cienkie włókna mięśniowe, bez nadmiaru tłuszczu. Biodrówka ma charakterystyczny zapach świeżego mięsa.
Biodrówka wieprzowa od Zakładów Mięsnych Stanisławów to produkt wyłącznie z najwyższej jakości polskiego mięsa. Biodrówki wieprzowe, które trafiają do twojego sklepu podlegają szczegółowej kontroli, co gwarantuje świeżość każdego kawałka mięsa, które wybierasz.
Co można zrobić z mięsa z biodrówki wieprzowej?
Biodrówka od wielu lat gości w kuchni polskiej. To właśnie z tego mięsa powstawał hit PRL-u: soczyste bryzole serwowane z pieczarkami i cebulą. Sprawdzi się także duszona w sosie własnym lub pieczona. Z biodrówki możesz zrobić klasyczne kotlety mielone, gołąbki, pulpety i sznycle.
Biodrówka doskonale komponuje się z klasycznymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, majeranek i czosnek, które podkreślają pyszny smak kruchego mięsa wieprzowego. Serwuj ją w towarzystwie ziemniaków i warzyw.
Zaufaj rodzinnej firmie masarskiej – postaw na polskie mięso wieprzowe najwyższej jakości!