Wprowadzenie
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczne pieczarki nadziewane soczystą szynką? To pyszne danie, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także gości. Gotowi na kulinarną podróż w krainę wykwintnych smaków?
Składniki
- 12 sztuk dużych pieczarek
- 50g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoni
- 40g suszonych pomidorów
- 30g czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 50g szynki sopockiej
- 20g śmietany
Przygotowanie:
Przygotowanie Farszu: Pokrój czosnek, papryczkę peperoni, suszone pomidory, czarne oliwki oraz szynkę na drobne kawałki.
Wypełnienie Pieczarek: Wydrąż pieczarki, usuń nóżki. W misce wymieszaj farsz z posiekanymi składnikami oraz dodaj parmezan i śmietanę. Napełnij każdą pieczarkę przygotowanym farszem.
Pieczenie: Ułóż nadziane pieczarki na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż nadzienie będzie dobrze przyrumienione. Podanie: Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i skrop delikatnie oliwą z oliwek
Podsumowanie
Pieczarki nadziewane szynką to eleganckie i smakowite danie, które zachwyci Twoich gości. Ich intensywny smak i aromat sprawią, że będą chcieli wracać po więcej. Gotowi na kulinarną podróż w krainę wykwintnych smaków?
Smacznego!!